Sundsvalls nya buss paxa – på dina villkor

Lördag 16 september invigs Sundsvalls första busstrafik på dina villkor, där bussen kommer till dig – i stället för att du går till bussen. Genom ett helt nytt koncept, kombineras virtuella hållplatser med befintliga inom en viss zon i Sundsvalls tätort och skapar tillgänglighet till både nya platser och nya sätt att resa.

Invigning

Kom och se den nya gröna bussen paxa och möt representanter från samarbetsparterna Din Tur, Sundsvalls kommun och Nobina på hållplats Stenstan kl.11 – 15 på lördag 16 september. Där kan du få information, tekniskt stöd och kanske vara med på premiärturen av paxa.

Boka din resa med paxa

Från 16 september kl. 15 kan du börja boka resor med paxa. Resorna bokas i appen paxa Din Tur, som finns där appar finns, eller via kundcenter på telefon 0771-100 110. Paxa är öppet mellan 06:00-21:00 på vardagar, 10-18 på lördagar och 10-16 på söndagar.

Ladda ner appen paxa Din Tur här (om du läser detta via en mobiltelefon).

Totalt kommer Sundsvalls nya buss ha över 300 strategiskt placerade hållplatser. Bussen paxa kan bokas inom ett avgränsat område från Stenstan, Sidsjö, Södermalm och hela vägen till Södra berget. Bussen optimerar alltid både resväg och upphämtningar och kör bara när någon vill resa inom angivna öppettider. På så sätt sparar vi både utsläpp och pengar.

Samma pris som för övriga bussresor

På Paxa reser du med samma biljettyper som ingår i Din Turs ordinarie sortiment och priserna är desamma. Biljetter hittar du i Din Turs app, i vår webbshop eller hos något av våra försäljningsställen. Du kan även köpa din biljett ombord och betala med betalkort.

 

– Pandemin har bidragit till ändrade resmönster och nya behov hos våra resenärer. Vi följer utvecklingen och testar något nytt som kompletterar den traditionella linjelagda trafiken genom en on demand lösning. Vi kallar den nya bussen paxa, en flexibel och behovsstyrd kollektivtrafik som resenären paxar/bokar på sina villkor säger Charlotta Hellhoff, förbundsdirektör på Din Tur.

– Vi ser fram emot att erbjuda Sundsvalls invånare en ny slags busstrafik som utgår från resenärens behov och som är ett attraktivt alternativ till bilen. Det blir ett intressant år att lära av för att kunna utveckla framtidens kollektivtrafik säger Hans Forsberg (C) ordförande Service- och förvaltningsutskottet i Sundsvalls kommun.

– Att möjliggöra för fler människor att både vilja och kunna resa till och från jobb, skola och fritidsaktiviteter, är kollektivtrafikens viktigaste uppgift. Att nu tillsammans med Din Tur och Sundsvalls kommun få utveckla paxa, ett kollektivtrafikens svar på streamingtjänster för resenärerna är såklart extra kul säger Charlotta Isaksson, affärschef på Nobina.

Mer information om paxa

Här kan du läsa mer om paxa (länk till dintur.se/paxa)

 

 

 

Publicerat13 sep 2023