Succé för paxa i Sundsvall

grön liten buss med kvinna som kliver ur

Paxa på villagata i Sundsvalls tätort

Sedan en månad går det att paxa den lilla gröna bussen i Sundsvall, som är ett samarbete mellan Din Tur, Sundsvalls kommun och Nobina. Nu visar statistiken att bussen är en framgång med över 1 000 resenärer på en månad. Resandet fortsätter dessutom att öka med 20 procent varje vecka.

– Det är väldigt glädjande att se att så många använder sig av paxa som även för oss är ett helt nytt koncept. Vi har vid något tillfälle haft mindre tekniska problem men annars har projektet gått över förväntan, säger Sofia Söderberg Trafikstrateg på Din Tur.

Paxa är en av de åtgärder som Din Tur jobbar med för att utveckla kollektivtrafiken efter resenärens behov och villkor. I Sundsvall och Västernorrland reser de allra flesta med bil, även för korta resor i stan, där det även finns tillgång till buss. Med paxa erbjuder vi resenären tillgänglig, hållbar och modern kollektivtrafik.

–  Att många väljer paxa för sina resor inom Sundsvall visar att det finns behov av nya lösningar. Många hör av sig och vill se paxa på fler ställen i länet och det ser vi som ett bra betyg för projektet. Med paxa är det enkelt att resa hållbart, säger Sofia Söderberg.

Trots en snabb ökning av resandet har väntetiderna mellan beställning och upphämtning varit låga. Nu tar det i genomsnittstid tio minuter för paxa bussen att komma från det att du beställer din resa. Nio av tio resenärer bokar genom appen paxa Din Tur och ungefär var tionde person tar hjälp av kundcenter.

– Vi ser att resandet med paxa huvudsakligen görs för att ta sig till arbete och studier. Men det ska bli väldigt spännande att se hur resandet utvecklas i vinter för att även ta sig till skidområden, säger Sofia Söderberg Din Tur.

– Våra förare berättar att resenärerna är mycket positiva och uppskattar trafiken. Men det är inte bara trafiken som får uppskattning. Våra medarbetare känner sig själva uppskattade av resenärerna. Och många ungdomar tar faktiskt selfies med sig själva och bussen, berättar David Erixon presschef Nobina.

Paxa är en mindre buss som körs på beställning och med öppettider, utan tidtabell eller fast linjesträckning. Resenären bestämmer när och var hen vill resa inom ett begränsat område och under fasta öppettider. Resan bokas i en app som heter paxa Din Tur och samma biljetter gäller som i den övriga kollektivtrafiken. Paxa trafikerar ett område i Sundsvall from september 2023 och i ett år framåt. I januari 2024 kommer paxa att lanseras i Sollefteå stad och även där köras i ett år framåt.

Som en del i utvecklingsprojektet välkomnar Din Tur synpunkter eller förbättringsförslag om paxa här. 

Läs mer om paxa här.

Publicerat19 okt 2023