Henry Wisén


Viksjöbarnens favorit är Henry

Motorer har på ett eller annat sätt alltid funnits i Henry Wiséns liv. Han har kört lastbil som yrkeschaufför och kör folkracing som hobby. När han 2013 började köra buss kände många att han hamnat rätt. Han beskrivs nämligen som den ”den sociala typen”.

– Egentligen blev jag bussförare av en slump, de sökte folk och jag bodde 300 meter från utgångspunkten, dessutom hade jag precis slutat driva eget företag. Det kändes kul att få träffa folk i sitt jobb och jag klev på, säger Henry.

På morgonen startar Henry upp bussen i Viksjö där han bor, hämtar upp skolbarn och pendlare och fortsätter in till Härnösand där ett skift stadskörning tar vid innan han åker hem med Viksjöturen igen.

– Min favorit är helt klart 511 mellan Viksjö och Härnösand. Det är många barn vilket jag tycker jättemycket om, men också en hel del äldre. Vi pratar om allt möjligt och de tackar så fint för skjutsen när de kliver av. Men 516 till Erlandsbro skola är minst lika härlig med alla fina barn, säger Henry.

Barnen ligger Henry varmt om hjärtat och när de hejar, pratar och tackar för skjutsen då är det lätt att ha överseende med att de glömmer nåt eller kommer lite sent.

– Barn är alltid barn men de vet vad jag heter, föräldrarna likaså och de ringer om de glömt nåt på bussen. Efter att ha släppt av barnen vid sina hem åker jag hem och får vara gummimorfar, det är höjdpunkten på dagen!

Henry är vad man brukar kalla plastpappa men ingen i familjen gillade ordet utan skapade tillsammans ”gummipappa”. Nu har barnen vuxit upp och första barnbarnet kommit, alltså är han gummimorfar.

– I coronatider är det svårt att vara en riktigt bra bussförare, jag får inte samma kontakt som jag brukar när resenärerna stiger på bak. Men jag försöker lyssna, hjälpa till med nån väska, eller att läsa busstidtabellen åt en resenär som ska byta buss. Komiskt nog har jag börjat känna igen mina resenärer också i munskydd!

Henry kör buss för att han älskar det han gör. Att varje dag få glädja några barn, några pensionärer och några arbetspendlare är en fröjd. Men skulle han sluta, ja då skulle han bli pensionär på heltid.

Några av Henrys nomineringskommentarer från resenärerna:

  • Henry är alltid glad och hjälpsam. Bryr sig om alla människor och i synnerhet barnen.
  • Trygg i alla väder och väglag.
  • Han är en go och glad busschaufför!
  • Alltid ett leende över, trevlig!
  • En sanslöst engagerad chaufför. Han tar hand om skolbarn och andra på ett föredömligt sätt. Han har även personlig kontakt med de som plogar och sandar på landsbygden så bussarna tar sig fram på ett säkert sätt.
  • Henry sprider glädje till sina passagerare! Alltid ett glatt humör och nära till skratt! Finns ingen bättre busschaufför än han!
  • Han har alltid ett leende på läpparna och är hjälpsam
  • Trevlig serviceinriktad snäll rättvis
  • Alltid glad o trevlig! Så bra service!
  • Gladaste och bästa busschauffören som finns, löser alla problem med ett leende på läpparna!

Namn
Henry Wisén

Bostadsort
Viksjö

Anställd hos
Byberg Nordin

Bussförare sedan
2013