Paxa Sollefteås nya buss – på dina villkor

Lördag 13 januari invigs Sollefteås första busstrafik på dina villkor, där bussen kommer till dig – i stället för att du går till bussen. Genom ett helt nytt koncept, kombineras virtuella hållplatser med befintliga inom en viss zon i Sollefteå stad och skapar tillgänglighet till både nya platser och nya sätt att resa.

Invigning

Kom och se den nya gröna bussen paxa och möt representanter från samarbetsparterna Din Tur, Sollefteå kommun och entreprenören Byberg & Nordin på Sollefteå torget lördag 13 januari från kl.11 Där kan du få information, tekniskt stöd och kanske vara med på premiärturen av paxa kl.14.

Boka din resa med paxa

Från 13 januari kl.14 kan du börja boka resor med paxa. Resorna bokas i appen paxa Din Tur, som finns där appar finns, eller via kundcenter på telefon 0771-100 110. paxa är öppet mellan 06:00-21:00 på vardagar, 10:00-15:00 och 16:30 -21:00 på lördagar.

Ladda ner appen paxa Din Tur här (om du läser detta via en mobiltelefon).

Totalt kommer Sollefteås nya busstrafik ha cirka 200 strategiskt placerade hållplatser. Bussen paxa kan bokas inom ett avgränsat område i de centrala delarna av Sollefteå, nedre delen av Hallstabacken, Skärvsta, Skedomsmon, Övergård och Prästbordet och Granvåg. Bussen optimerar alltid både resväg och upphämtningar och kör bara när någon vill resa inom angivna öppettider. På så sätt sparar vi både utsläpp och pengar.

Samma pris som för övriga bussresor

På paxa reser du med samma biljettyper som ingår i Din Turs ordinarie sortiment och priserna är desamma. Biljetter hittar du i Din Turs app, i vår webbshop eller hos något av våra försäljningsställen i länet. Du kan även köpa din biljett ombord och betala med betalkort.

  • Vi gör det här för att skapa möjlighet för fler att resa kollektivt och med samtidigt möta framtidens behov av ett mer flexibelt resande. Vi kallar den nya busstrafiken paxa, en flexibel och behovsstyrd trafik som resenären paxar/bokar på sina villkor säger Sara Nylund ordförande Förbundsdirektion Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län.
  • Vi är glada att introducera paxa i vår kommun. Detta blir ett verkligt komplement, särskilt för våra äldre och unga, som nu kan förflytta sig i Sollefteå tätort på ett mycket effektivare och bekvämare sätt. Projektet kommer att pågå under ett år, och om det blir framgångsrikt finns det stora möjligheter att utveckla och utvidga det, säger Birgitta Häggkvist, vice ordförande i kommunstyrelsen.
  • Vi tror att detta är framtidens resande och ser projektet som en möjlighet att få testa detta i skarpt läge. Modellen kommer säkert successivt att utvecklas men vi tror att den redan vid uppstarten attraherar många resenärer som tidigare inte sett kollektivtrafiken som sitt val. Det är också roligt att Sollefteå kommun och Din Tur vågar ta steget att satsa på denna nya modell säger Tomas Byberg VD på Byberg & Nordin.

Mer information om paxa

Här kan du läsa mer om paxa (länk till dintur.se/paxa)

 

 

Publicerat09 jan 2024